Сайт на стадії заповненняя

+38 (066) 361-65-93

+38 (053) 265-25-46

Laitvel@ukr.net

Замовити дзвінок

X
Залиште номер телефону і наш менеджер зв’яжеться з Вами
Замовити
Каталог продукції
Каталог продукції
Головне меню

Коли потрібна професійна заточка ножа?

 

Правильна заточка ножів   Правильна заточка ножів   Будь-який ніж, навіть дуже дорогий, рано чи пізно затупится. Працювати таким ножем ножем стане незручно і не ефективно. А головне - небезпека завдати собі травми, працюючи тупим ножем на порядок вище, ніж добре заточеним. Не секрет, що робота заточеним ножем вимагає менше зусиль, ніж робота тупим. Тому якщо доводитися різати і стругати тупим ножем, ймовірність того, що ніж зірветься досить висока. А от щоб нанести травми у тупого ножа гостроти вистачить. Тому краще працювати добре заточеним ножем.

Так от заточка ножів м. Полтава - це ціле мистецтво.

Отже, щоб навчитися точити ножі, необхідно освоїти трохи теорії, щоб краще розуміти процеси. Процес затупления складається з двох видів впливу на ріжучу кромку - відривання мікрочастинок від сталі в результаті тертя про розрізати матеріал. І зіткнення з неоднорідностями в Розрізати матеріалі і бічними несіметрічнимі навантаженнями при резе. У результаті цього ріжуча кромка починає загинатися і зрештою відламується, що робить ніж відразу тупим. Такі пошкодження видно неозброєним оком, якщо дивитися на ріжучу кромку на світ - затуплені ділянки блікуют на світлі.

Процес заточування зводиться до формування правильного кута ріжучої кромки та шліфування її граней до утворення чистої і гладкої поверхні. Вся складність заточення зводиться до завдання постійного кута нахилу клинка щодо бруска, рівному половині кута заточування РК (ріжучої кромки). Кожен рух має бути під одним і тим же кутом, інакше РК буде завалюватися. Уміння тримати постійний кут заточування приходить з досвідом в результаті тренувань. Але завдяки придбанню такого досвіду, ваші ножі будуть по справжньому гострі.

 

Середній кут заточування РК зазвичай становить 23-25 °, що вистачає для більшості універсальних ножів. Більший кут заточування під 40 ° необхідний для рубки, наприклад для роботи важким ножем або мачете. Менший кут добре підходить для заточування кухонних ножів, правда виконаних з якісної сталі. Чим більше кут заточування, тим міцніше РК, але ріже вона гірше, ніж РК, заточена під меншим кутом. Для кожної операції ножем свій кут заточки.

 

В цілому заточка ножа м. Полтаві зводиться до шліфування РК, починаючи від більш великого бруска і закінчуючи дрібним. А наприкінці РК полірується на бруску, або на шкіряному ремені, натертим пастою ГОІ, або спеціальної суспензією. Поліроване лезо служить у кілька разів довше. Кожен брусок, навіть найдрібніший, залишає канавки, які роблять мікропілку на РК. На самому початку ці зубці ріжуть добре, але швидко викришуються, і лезо відразу ж тупиться. Тому за рахунок полірування цих канавок, лезо служить довше. Канавки від такого бруска видно на світлі.

 

Всіх нюансів із заточування ножів я охопити не встиг в цій статті, лише ще пару порад:

- Перевірити гостроту заточки ножа можна шляхом різу тонкої газети на вазі, тримаючи її за один кінець. Ніж повинен шинкувати її на смужки.

- Простіше підтримувати гостроту заточки періодичної доведенням на дрібному бруску і бруску, чим сильно затупити ніж і довго виправляти кут заточки.